Dragi cititori,

Tot am stat si m-am gandit care sa fie si cum sa arate prima mea postare pe acest blog. Dupa cum spune si numele lui, tema este despre artizanat, despre lucrul facut de mana omului.

Lui Dumnezeu i-a luat doar 6 zile pentru a crea aceasta lume. Dar noua oamenilor ne-a luat si o sa ne mai ia sute, mii de ani pentru a o imbunatati sau pentru a o distruge.

Sa stiti ca desi am fi tentati sa credem ca de lucrul manual s-au ocupat mai mult femeile, totusi avem in rândurile noastre si barbati iubitori si creatori de frumos.

In alta ordine de idei, am ajuns la concluzia ca nu numai femeile din Romania s-au ocupat si se mai ocupa inca de crearea acestor bijuterii. Personal am intalnit femei in Spania care scoteau din mainile lor adevarate opere de arta.

De asemenea, sunt multe alte exemple in toate tarile, unde femeia e acea muncitoare, creatoare si desavarsitoare de frumos. De pe un site binecunoscut am invatat sa crosetez botosei pentru bebelusi de la femeile din Rusia.

Si acum o sa ma contraziceti spunandu-mi ca nu toata lumea poate sa faca asta. Da, este adevarat ca pentru a coase goblenuri, a croseta, a broda iti trebuie infinita rabdare. La mine fratilor, cusutul de goblenuri are un efect antistres si analgezic. Pe mine ma linisteste, ma deconecteaza de la prezentul cu tot soiul de probleme si ma introduce intr-o alta lume. E ca atunci când erai copil si jucandu-te te integrai intr-o lume a jucariei respective: de logo, de bucatarie, de constructii etc.

Cusutul de goblen presupune sa ai mai multe calitati, nu numai rabdare.

a) Presupune in primul rand sa fii un bun organizator: sa-ti alegi cu pricepere un traseu de urmat cu o culoare, pentru ca astfel sa iti ajunga culoarea respectiva pana la final, sa nu faci risipa.

b) Modelul tau sa nu prezinte noduri pe dos si sa arate cat de cat ordonat.

c) Acolo unde exista o singura culoare (de umplutura) sa nu se faca intrerupere de rand in aceeasi coloana: de exemplu daca pe un rand ai facut 20 de ochi, pe urmatorul faci 19, apoi 20, 19 sau 18 cum iti vine bine.

d) Alegerea culorilor se face de la inchis la deschis: se lucreaza mai intai culoarea cea mai inchisa din pagina, pentru ca e mai vizibila pe panza si apoi una cate una de langa ea. Culorile deschise se pun spre finalul coaserii pe pagina respectiva, iar albul abia dupa ce am terminat tot modelul.

e) Din experienta, daca am ajuns la marginea unei pagini cu o culoare urmaresc in acelasi timp si pagina urmatoare pentru ca acum faci legatura mai usor decat atunci cand o vei incepe pe aceea: nu e nevoie de mai mult de 1, 2 randuri sau coloane.

Sunt multe lucruri de spus in ceea ce priveste cusutul unui goblen. Ii rog pe cei experimentati sa ma ierte pentru aceste detalii, sper ca incepatorilor le-au folosit si de ce nu unora care vor sa se apuce de acum incolo.

Astept cu mare drag opiniile dumneavoastra, chiar si criticile, pentru ca din critici invatam nenumarate lucruri.

Pana la o noua intalnire, va urez toate cele bune si sa aveti grija de voi!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

Turist prin Romania

Aducem Romania mai aproape de tine

Citesc.blog

Pasiune pentru cărți

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe